En ole koskaan käynyt Rovaniemellä, mutta pohjoinen kaupunki vaikuttaa ehdottomasti vierailun arvoiselta. Eteläsuomalaisesta näkövinkkelistä katsottuna siellä on runsaasti tutustumisen arvoisia kohteita, joista ensimmäinen on tietysti Arktikum.
Arktikum on arktistiin alueisiin erikoistunut tiedekeskus ja museo. Sen näkökulma on laaja, sillä keskus omistaa tilaa yhtä hyvin arktisten alueiden asukkaillle, historialle, kulttuurille kuin luonnollekin. Useimmitenhan luonto ja maantiede rajataan kulttuurisesti painottuneiden museoiden ulkopuolelle.
Vaikka et pääsisikään matkalle pohjoiseen, kannattaa sinun ehdottomasti tutustua Arktikumin näyttäviin verkkosivuihin. Verkkosivujen perusteella saat myös hyvän käsityksen siitä, mitä arktisessa keskuksessa on juuri tällä hetkellä näytteillä.
Lapin maakuntamuseo toimii Arktikumissa. Se esittelee lappilaista kulttuuria, esihistoriaa, historiaa, perinnettä ja luontoa. Lisäksi museo tuottaa sisältöjä opetus-, matkailu- ja muihin käyttöihin.
Muiden museoiden tapaan Lapin maakuntamuseon tehtäviin kuuluu myös aineiston keruu, tallentaminen ja tutkimus. Yleisölle esillä olevat näyttelyt ovat siis vain yksi, joskin näkyvä, osa museoiden tehtäväkenttää.
Maakuntamuseon perusnäyttely Pohjoiset keinot vaikuttaa varsin kiinnostavalta. Lapin historiassa merkittävällä sijalla on alueen sidonnaisuus luontoon: projen laiduntaminen ja luonnonläheiset elinkeinot ovat tärkeällä sijalla alueen historiassa.
Etelän näkövinkkelistä on helppo unohtaa, että Lappi on varsin merellistä aluetta. Vaikka Petsamo kuului Suomeen vain vuosina 1920--1944, on Jäämeren ja rannikkoseutujen vaikutus alkanut jo kivikaudella.
Ylipäänsä Lapin kirjallisiin lähteisiin perustuva historia on alkanut varsin myöhään. Rovaniemikin mainitaan ensimmäisen kerran lähdeaineistossa vasta vuonna 1453, vaikka alueella on ollut asutusta jo 8000 vuoden ajan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti