Harva varmasti ajattelee yhteiskunnan kokonaishyvinvointia tehdessään omia kulutuspäätöksiä. EU:n myötä edes julkinen sektori ei saa kannustaa suosimaan suomalaisia kulutustottumuksissaan.
Yksittäinen bloggaaja voi kuitenkin toimia näin. Siksi kehotan kaikkia (kolmea) lukijaani tekemään seuraavan lomamatkan kotimaassa. Esimerkiksi lyhyt, viikonlopun tai muutaman päivän mittainen kaupunkiloma piristää mukavasti syksyn hämärässä.
Samalla kaupunkiloma auttaa työllistäään ihmisiä esimerkiksi
- hotellissa
- ravintoloissa
- teattereissa
- vähittäiskaupassa
Työllistävä vaikutus jäisi käytännössä kokonaan pois, jos matkasi suuntautuisi Tampereen sijaan vaikkapa Müncheniin. Tietysti ulkomaanmatkassa on aina oma hohtonsa -- yhteiskunnan kannalta se ei kuitenkaan ole hyvä valinta.
Talouden piristyminen tukee siis työllisyyttä. Suuntaamalla ostoksesi kotimaahan, alkaa avoimia työpaikkoja taas näkyä enemmän lehtien sunnuntainumeroissa, verkon työnvälityssivustoilla ja työministeriön tietokannoissa. Se taas tuo aikanaan myös läheisillesi aikaisempaa todennäköisemmin työtä ja hyvinvointia.
Mutta kannattaako yksilön sitten ylipäänsä ajatella yhteiskunnan kokonaishyvinvointia? Eikö rationaalinen yksilö keskity ainoastaan oman hyvinvointinsa edistämiseen -- tai hyötyfunktionsa maksimointiin, kuten taloustieteilijä asian ilmaisisi?
Teoreettiselta kannalta tarkasteltuna tämä varmasti pitää paikkansa. Toisaalta yksilön hyvinvointi saattaa maksimoitua juuri silloin, kun yhteiskunnan kokonaishyvinvointikin maksimoituu.
Silloin myös kuluttajan kannattaa tehdä valintoja, jotka auttavat työllistämään muita kuluttajia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti